Zadatci iz lektire – Divlji konj

Odaberite jedan od ponuđenih zadataka i odgovorite na poseban list papira koji ćete predati u školi.

1. Ispiši barem 10 aforizama (mudrih, životnih misli i spoznaja) koje iznosi Divlji konj, izaberi zatim 2 i komentiraj ih, napiši kako su te se dojmila i što misliš on njima.

2. Ispripovijedaj slučajeve i situacije u kojima je Divlji konj sumnjao u postupke i dobronamjernost Gospodara i bio nepovjerljiv prema njemu ili nije shvaćao njegove postupke. Kako su završavale takve situacije?

3. Ispričaj (prepričaj) događaje iz romana kao Nera u 1. osobi. Unesi i svoje osjećaje, uvjerenja, stavove i pogled na ono što ti se događalo u životu.

4. Ispričaj događaje iz romana kao Zvijezda (u 1. osobi). Unesi i svoje osjećaje, uvjerenja, stavove i pogled na ono što ti se događalo u životu.

5. Opiši odnos između Šarca i Divljega konja tako da kroz događaje u njihovu životu ispričaš o njihovim sukobima, prijateljstvu, razmišljanjima, osjećajima i spoznajama do kojih su došli. Pripovijedaj kao Šarac u 1. osobi.

6. Opiši odnos između Šarca i Divljega konja tako da kroz događaje u njihovu životu ispričaš o njihovim sukobima, prijateljstvu, razmišljanjima, osjećajima i spoznajama do kojih su došli. Pripovijedaj kao Divlji konj u 1. osobi.

7. Opiši razvoj i tijek ljubavi između Zvijezde i Divljega konja. Pokušaj komentirati njihove postupke i ponašanje.

8. Napišite dijalog između Nere i Divljega konja (preuzimate ulogu Nere ili Divljega konja) u podzemlju u kojem raspravljate o svojim postupcima i odlukama u životu, o Gospodaru, o slobodi i uvjerenjima kako treba živjeti.

9. Opiši odnos Sivke i Divljega konja: ispričaj situacije iz romana kao Sivka (u 1. osobi), unesi svoje stavove o likovima, komentiraj događaje (kao Sivka), prikaži sebe i svoju ulogu među konjima.

10. Opiši 4 najveća neprijatelja koja je Divlji konj morao pobijediti u sebi u potrazi za Zvijezdom i obrazloži u čemu se sastojala njegova žrtva.