Ruke tišine – dokumentarni film

Pogledajte dokumentarni film Novinarske skupine I. osnovne škole Varaždin o Udruzi gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i volonterima udruge, među kojima su i naše učiteljice Marina Kopjar i Emina Pečatnik.
U snimanju i realizaciji filma sudjelovali su učenici 6. b i 6. c razreda: Dina Bekić, Lorena Blagus, Marta Čalopek, Marija Čampa, Mateja Divjak, Marina Farkaš, Franka Jalšovec, Tina Milijaš, Lara Pavletić, Marko Pospiš, Petar Pospiš i Nina Zrinski sa svojom mentoricom i učiteljicom Marijom Hublin.

Dokumentarni film “Ruke tišine” nastao je kao rezultat našega projekta pod nazivom “Upoznajmo život i svijet gluhih i gluhoslijepih osoba” i snimljen je tijekom školske godine 2016./2017.
Tijekom školske godine upoznali smo Udrugu gluhoslijepih osoba Varždinske županije i pratili je u njenim aktivnostima:
– sudjelovali smo na sv. misi na znakovnom jeziku zajedno s članovima Udruge koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi,
– snimili radijski intervju s vlč. Leonardom i videoreportažu o sv. misi i objavili je na ovim web-stranicama,
– gledali smo i snimali Božićnu priredbu članova Udruge i volontera pod nazivom “Radost Božića na hrvatskom znakovnom jeziku” ,
– posjetili članove Udruge i prvu predsjednicu Udruge gospođu Nevenku Kolarić u prostorijama Udruge u Graberju, gdje su nas srdačno i toplo ugostili.

Zatim su nam na Dan škole (obilježen 17.ožujka 2017.) posjet uzvratile i bile naše drage gošće bivša predsjednica Udruge gđa Nevenk Kolarić (26.06.1963. – 09.04.2017.) i aktualna predsjednica gđa Radmila Bratuša sa svojom prevoditeljicom i članicama.

Tom prigodom učenice naše škole Lorena Blagus, Marta Čalopek, Marija Čampa, Marina Farkaš, Franka Šarkanji i Nina Zrinski  izvele su pjesmu “Ruke tišine” na znakovnom jeziku, a pjesmu je kazivala Mateja Divjak. Učenice je pripremila učiteljica Emina Pečatnik.

Učiteljica Marina Kopjar  održala je s učenicima 6. c razreda sat hrvatskoga znakovnog jezika, naučila učenike neke rečenice i riječi na znakovnom jeziku i mnoge zainteresirala za učenje toga jezika.

O svim tim događajima, doživljajima i iskustvima željeli smo vam ispričati i u našem dokumentarcu.